SORU VE CEVAPLARLA MAHALLİ İDARELERDE TIBBİ KÖTÜ UYGULAMAYA İLİŞKİN ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI
Erkan KARAARSLAN
SGK Kurumsal Gelişim Daire Başkanı
Maliye Bakanlığı Muhasebat Başkontrolörü
Soru 1- Bütçede Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Ödeneği Nereden Karşılanacaktır. 2011 Yılı Bütçesinde de Bu İşlemlere İlişkin Ödenek Öngörülecek midir?
Sigorta primi katkıları döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermaye bütçesinden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda ise kurum bütçesinden ödenecektir. Döner sermayeden yapılacak ödemeler, kişinin döner sermaye ek ödemesinden mahsup edilmeyecektir.
Döner sermayeli işletmeler dışındaki kamu idareleri, mecburen bu ödemeleri sigorta giderleri ödenek kalemini kullanmak suretiyle ödeyeceklerdir. Dolayısıyla bütçe hazırlığında ve uygulamasında bütçe giderinin ekonomik kodu olarak 3.5.4.2 nolu ekonomik kodlar kullanılabilir. Döner sermayeli işletmelerde ise ilgili gider kodlaması kullanılacaktır.
2011 yılı bütçesi hazırlanırken, doktorlar tarafından ödenecek olan sigorta primlerinin yüzde 50’si dikkate alınarak bütçeye ödenek konulacaktır. Ödenekler kurumsal kodlamada varsa sağlık işleri birimlerine, yoksa kurumda çalışan doktorların kadrolarının bulunduğu birimlere ödenek konulacaktır.
Soru 2- Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasını Ne Zaman Yenilemek Gerekmektedir?
5018 sayılı Kanunun “Ertesi yıla geçen yüklenme” Başlıklı 27. Maddesine göre, “Niteliğinden dolayı malî yılla sınırlı tutulamayan ve sürekliliği bulunan aşağıdaki iş ve hizmetler için; her iş itibarıyla, bütçelerinde öngörülen ödeneklerin yüzde ellisini, izleyen yılın Haziran ayını geçmemek ve yüklenme süresi on iki ayı aşmamak üzere, ilgili üst yöneticinin onayıyla ertesi yıla geçen yüklenmelere girişilebilir:”
Yüklenmeye girişilecek hususlardan bir tanesi de taşıtların malî sorumluluk sigortası ile yurt dışından tedariki yapılan silah, silah-teçhizat ve mühimmat sevkinin her türlü riske karşı sigortalanması amacıyla yaptırılan nakliyat sigortasıdır.
Ancak burada kişilerin sigortalanması söz konusu değildir. Bu nedenle kamuda çalışan doktorlardan ödedikleri primlerin yüzde 50’sini iade almak isteyenlerin, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere sigortalarını aralık ayında yeniletmeleri, bu yıl ödedikleri primlerin bir kısmını iade alarak yarısını ilgili kamu idarelerine iade etmeleri, maalesef tek çözüm yoludur.
Soru 3- Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının Kamu İdarelerine İadesinde Ne Yapılacaktır?
İade edilen primin kurum katkısına karşılık gelen kısmı 30 gün içerisinde tabip/diş tabipleri tarafından ilgili kuruma ödenir. Kurum iade tutarları doğrudan çeşitli gelir şeklinde kayıtlara alabilir.
Soru 4- Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasının Yarısını Ödeyen Kamu İdareleri Nasıl Bir Kayıt Yapmalıdır? Kanıtlayıcı Belge Nedir?
Kamu idareleri ödeme emri belgesini kullanmak suretiyle gider ve bütçe gideri hesaplarına borç kaydı yapmalıdır. Bu işlemde döner sermayeli işletmeler 770- Genel Yönetim Giderleri Hesabı ile 103 nolu hesabı karşılıklı çalıştırarak ödemeleri yapabilirler.
Döner Sermayeli işletmeler dışındaki kamu idareleri ise ödeme emri belgesi ile giderler ve bütçe giderleri hesabına borç ilgili hesaplara alacak kaydı yapabilirler.
Kanıtlayıcı belge olarak poliçe veya sigorta şirketi ya da sigorta acentesinin kaşesini taşıyan prim ödeme makbuzunun bir örneğinin ödeme emri belgesine bağlanması gerekmektedir.
Soru 5- Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Görev Yapan Tabiplerin Sigorta Yaptıracakları Sigorta Acentesini/Şirketini Kim Belirleyecektir?
Tabipler/diş tabipleri, mesleki sorumluluk sigortasını istedikleri herhangi bir yetkili sigorta şirketine yaptıracaktır. Yani yetkili sigorta acentesini/şirketini kendileri belirleyecektir.
Soru 6- Yapılacak Sözleşme Geçmişe ve Geleceğe Yönelik Ne Kadar Süre Teminat Sağlayabilir?
Zorunlu mali sorumluluk sigortası:
a) Sözleşme süresi içerisinde meydana gelen olay sonucu doğmuş olup bu süre içerisinde ya da 2 (iki) yıl sonrasına kadar talep edilen zararlar,
b) Sözleşme yapılmadan önceki 1 (bir) yıl içerisinde meydana gelen olay nedeniyle sözleşme süresi içerisinde doğabilecek talepler,
İçin teminat sağlar. Diğer bir ifade ile sigorta teminatı (a) ve (b) bentlerinin tümünü kapsamaktadır.
Soru 7- Fiilen Tabiplik Görevini ifa Etmeyenler Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Yaptıracak mıdır?
Fiilen mesleğini icra etmeyenlerin, örneğin idari kadrolarda başka görevlerde çalışan tabiplerin, sigorta yaptırma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bunlar fiilen mesleğini icra ettiklerinde sigorta yaptırmak zorundadır.
Soru 8- Geçici Görevle Başka Kurumda Görev Yapan Tabiplerin Sigorta Primi Katkıları Hangi Kurumca Ödenecektir?
Sigorta primi katkısı tabiplerin asıl kadrosunun bulunduğu kurum tarafından ödenecektir.
Soru 9- Sigorta Yaptırmamanın Müeyyidesi Nedir?
Kanunda, zorunlu sigortayı yaptırmayanlar için 5 (beş) bin Türk Lirası idari para cezası öngörülmüştür.
Soru 10- Tabipler Ne Kadar Prim Ödeyecektir? Teminat Tutarı Ne Kadardır?
Tabiplerin ödeyecekleri sigorta primleri, sigorta tarife ve talimatında belirlenmiş olup risk gruplarına göre yıllık 150 TL ile 750 TL arasında değişmektedir.
Sigorta, her bir olay için azami 300.000 TL’ye kadar teminat sağlamaktadır. Sözleşme döneminde birden fazla olayın gerçekleşmesi halinde, ödenen tazminat miktarı teminatı limitini düşürmez ve sözleşme süresince limit hep aynı kalır.
Örneğin; bir sözleşme dönemi içerisinde gerçekleşen bir olaydan dolayı 200.000 TL tazminat ödenmişse teminat limiti 100.000 TL’ye düşmez. Yani sözleşme süresi içerisinde tazminat doğuracak birden fazla olayın gerçekleşmesi halinde de teminat limiti 300.000 TL olarak devam eder.
Soru 11- Sigorta Şirketleri Tebliğ ile Belirlenen Tarifedeki Prim Miktarını mı Uygulamak Zorundadır?
Sigorta şirketleri, Tebliğde belirlenen primlerin üzerinde prim talep edemezler. Yetkili sigorta acenteleri/şirketleri kendilerine başvuran tabipleri/diş tabiplerini tarifede belirlenen primler üzerinden sigorta yapmak zorundadır.
Sigorta şirketlerine zorunlu mali sorumluluk sigortası için tarifede belirlenen primler haricinde ayrıca komisyon ödenmeyecektir.
Ek bir sözleşme yapılmak ve talep edilebilecek ilave priminin tamamı kendilerince ödenmek suretiyle (Kamu idareleri ilave ödemelerin yüzde 50’sini karşılayamaz) zorunlu sigorta ile verilen teminatın üstünde zorunlu sigortadan ayrı olarak ihtiyari şekilde teminat sağlanabilir.
Soru 12- Kamuda Çalışan Tabiplerin Sigorta Primleri Kim Tarafından ve Nasıl Ödenecektir?
Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarda çalışan tabiplerin/diş tabiplerinin sigorta primleri kendileri tarafından peşin olarak ödenir. Ödenen primin yarısı, poliçe veya sigorta şirketi ya da sigorta acentesinin kaşesini taşıyan prim ödeme makbuzunun bir örneğinin kadrosunun bulunduğu kuruma ibraz edilmesi üzerine 30 gün içerisinde tabiplere/diş tabiplerine ödenir.
Soru 13- Süresinden Önce Sona Eren Sözleşmelerde İşlemeyen Günlere Ait Primler İade Edilecek midir?
Süresinden önce sona eren sözleşmelerde işlemeyen günlere ait primler, sigortacı tarafından gün esası üzerinden sigorta ettirene iade edilir. İade edilen primin kurum katkısına karşılık gelen kısmı 30 gün içerisinde tabip/diş tabipleri tarafından ilgili kuruma ödenir.
Soru 14- Tabiplerin Sigorta Sözleşmesi Süresi İçerisinde Kurum Değiştirmesi Halinde Prim Katkısını Kurumuna İade Etmesi Gerekir mi?
Tabipler/diş tabipleri, sigorta sözleşmesini sona erdirmeksizin kurum değişikliği yapması halinde, değişiklik tarihinden sonraki günlere ait primlerin kurum katkısını 30 gün içerisinde ilgili kuruma geri öderler.
Örneğin; A Belediyesinde çalışan bir tabibin sigorta süresinin dolmasına 6 ay kala özel bir sağlık kuruluşuna veya üniversite hastanesine veyahut sözleşmeli aile hekimliğine geçmesi durumunda, kalan 6 aylık süreye ilişkin prim katkısı ilgili tabip tarafından 30 gün içerisinde A Hastanesine ödenecektir. Ödenen bu tutar tabibin yeni çalışmaya başladığı özel sağlık kuruluşu veya üniversite hastanesi tarafından kendisine ödenecektir.
Soru 15- Birden Fazla Uzmanlığı Olan Tabipler Hangi Branştan Sigorta Yaptıracaktır?
Birden fazla uzmanlığı olan tabipler, kendi uzmanlıklarından riski en yüksek olan uzmanlık alanına göre sigorta yaptıracaktır.