Loader

* Memurlar.net haber sitesinde yayımlanmıştır.

 

Reform Taslağında, Maaş Unsurlarının Ağırlıkları 22.11.2005

Özel HaberKamu personel reform taslağına göre üç temel maaş unsuru bulunmaktadır. Ana maaş kalemi; memurlar için temel görev aylığı, sözleşmeli personel için ise temel görev ücretidir. Bu ana kalemin maaş içindeki ağırlığı yüzde 75 düzeyindedir. Sıkça tartışılan performans ödemesi için temel görev aylığının veya sözleşmeli personel için temel görev ücretinin yüzde beşini geçemeyecektir. Devamı için başlığa tıklayın.

Kamu Personel Kanunu Tasarı Taslağı Getirilen Mali Haklar

Getirilen tasarı ile maaşın unsurları

1- Temel görev aylığı (memurlar için) veya temel görev ücreti(Sözleşmeli personel için)

2- Hizmet farkı ek ödeneği; Bakanlar Kurulunca uygun bulunanlara, en yüksek temel görev aylığının yüzde yirmisini geçmemek üzere hizmet farkı ek ödeneği ödenebilir.

Bu ödeme hiçbir şekilde personelin kendi temel görev aylığının veya temel görev ücretinin yüzde kırkını; Türk Silâhlı Kuvvetleri mensubu pilot, silah sistem operatörü, uçuş ekibi personeli, paraşütçü, denizaltıcı, dalgıç ve kurbağa adamlar ile bunların adaylarına; Emniyet Genel Müdürlüğü ile diğer kurumlardaki memurlar ile sözleşmeli personelden pilot, pilot adayı ve uçuş ekibi personeline yüzde ellisini geçemez.

3- Performans ödemesi; Personelin yıllık performans değerlendirme sonuçlarına göre, temel görev aylığının veya temel görev ücretinin yüzde beşini ve ilgili kurum bütçesine memurlar, diğer kamu görevlileri ve sözleşmeli personel için konulan toplam personel giderleri ödeneğinin yüzde birini geçmemek üzere öngörülen performans ödeneğinden karşılanmak suretiyle, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin üst yöneticilerinin, belediyelerin kurdukları birliklerde birlik meclisinin, kamu iktisadî teşebbüsleri ile bağlı ortaklıklarında yönetim kurulunun onayı üzerine, değerlendirmeyi takip eden yılda aylık olarak performans ödemesi yapılabilir.

Mali haklarla ilgili kamuoyuna duyurulan metinler herhangi bir değerlendirme yapılması için yeterli değildir. Gerek ekli cetvellerin kamuoyuna sunulmaması gerekse katsayıların belirtilmemiş olması nedenleriyle doğru bir değerlendirme yapma imkanı bulunmamaktadır.

Fark Tazminatı Ödemesi Nasıl Olacaktır?

657 sayılı Kanun hükümlerine göre çalışan kamu görevlileri kadro veya pozisyonlarına ilişkin olarak 15/12/2005 tarihi itibarıyla almakta oldukları,
1) Aylık, taban aylığı, kıdem aylığı, ek gösterge, 657 sayılı Kanunun 152 nci maddesi uyarınca ödenen zam ve tazminatlar, makam tazminatı, temsil tazminatı, görev tazminatı,
2) En yüksek Devlet memuru aylığının belli bir oranı dahilinde ödenen nispi fazla çalışma ücretleri,
3) Okul müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve yardımcılığı görevini ikinci görev olarak yürütenlere ödenenler hariç, fiilen yapılmayan ders karşılığı ödenen ek ders ücreti,
4) Kadro karşılığı sözleşmeli personele ilgili kanunları uyarınca ödenen ikramiye (teşvik ikramiyesi dahil),
5) Sözleşme ücreti,
gibi ödeme toplamı net tutarının; Kamu Personel Kanun Tasarı Taslağı uyarınca bulundukları kadro veya pozisyonlarına ilişkin olarak ödenen temel görev aylığı veya temel görev ücretinin net tutarından fazla olması halinde, aradaki fark tutarı herhangi bir vergi ve kesintiye tâbi tutulmaksızın ve farklılık giderilinceye kadar, ayrıca tazminat olarak ödenecektir.

Erkan KARAARSLAN
Muhasebat Kontrolörleri Derneği
Yönetim Kurulu Başkanı
mukder@mukder.org.tr

Mali Kılavuz Dergisinden alınmıştır.

 

Bu haber 31740 defa okunmuştur.