Loader

 

 BELEDİYELERİN İNTERNET SAYFALARI

Erkan KARAARSLAN

Muhasebat Başkontrolörü

SGK Kurumsal Gelişim Daire Başkanı

 

  1. Kamuoyu Denetimi

Günümüzde, kamuoyunun devlet fonksiyonlarının ifasında ve denetiminde aldığı rol büyük önem arz etmektedir. Siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel gelişmeler, toplumu yönetilen taraf olmaktan yöneten ve denetleyen taraf olmaya yöneltmektedir. Yönetim ve denetim alanındaki toplumsal fayda, kamuoyu duyarlılığı oranında artmaktadır.

Kamuoyunun icra edebileceği önemli faaliyetlerden biri de yönetimin denetlenmesinde etkin rol oynamaktır. İdari iş ve eylemlerin muhatabı olan vatandaşların söz konusu iş ve eylemlerin denetiminde söz sahibi olması gerekmektedir. Son dönemlerde kamu yönetiminde bu denetimi sağlamaya yönelik çok sayıda araç geliştirilmiş ve bu alanda mevzuat ciddi bir şekilde geliştirilmiştir.

II. Kamu İdarelerinin İnternet Sayfasında Bulunması Zorunlu Hususlar

              Son yirmi yılda, bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki gelişmeler ve bu gelişmelerin toplumsal yaşama yansımaları; eğitim, sağlık, tarım ve sanayi başta olmak üzere bütün toplumsal alanları, örgütlenme ve yaşam tarzını önemli ölçüde değiştirmiştir. 2000’li yıllarda, başta Avrupa Birliği (AB) gibi bölgesel oluşumlar olmak üzere birçok ülke, sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçişi, bir amaç olarak belirlemiş ve bu amacı gerçekleştirmek için eylem planları hazırlamıştır. Bu gelişmeler, kamu yönetimi anlayışını da değiştirmiş; bilgi ve iletişim teknolojilerinin sunduğu olanaklar, kamu kurumlarının hizmet sunumunda da kullanılmaya başlanmıştır.[1]

              İnternetin toplum tarafından giderek artan bir oranda tercih edilmesi; e-Devletin dışa yansıyan yüzünü oluşturan kamu kurumları internet sitelerinin önemini artırmıştır. Kamu internet siteleri aracılığıyla, gerek vatandaşlar gerekse özel sektör kuruluşları, kamu hizmetlerinden çevrimiçi (online) olarak yararlanma ve kamu kurumlarına ait bilgilere her an ulaşma imkanına sahip olabilmektedir. Bilgi toplumuna ulaşılması hedefinde, internet sitelerinin etkin bir şekilde kullanılması önemli bir role sahiptir. Kamu kurumlarının internet ortamını etkin olarak kullanmaları gerek kurumlar, gerekse kullanıcılar açısından düşük maliyet, erişim kolaylığı, kullanım kolaylığı gibi avantajlardan en üst düzeyde faydalanılması sonucunu doğuracaktır. Bu bağlamda e-Devletin, vatandaşa şeffaf ve etkin hizmet sunmak ve bilgi sağlamak ile doğrudan erişim olanaklarını geliştirerek vatandaş-devlet etkileşimini arttırmak olan amacının gerçekleştirilmesinde kamu internet sitelerinin rolü ve önemi tartışılmazdır.

             

İNTERNETTE YER ALMASI GEREKEN DOKÜMANLAR

Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde, internette bulunması gereken dokümanlar dışında, kamu idarelerinin internet sayfalarında yer alması gereken dokümanlar ve yer alma zamanları aşağıdaki gibidir.

İnternette Yayımlanacak Dokümanlar

Yayımlanma Zamanı

Sorumluluk

Stratejik Plan

Aralık Ayının İlk Haftası

Üst Yönetici ya da bu konuda özel olarak yetki devredilen kişi

Performans Programı

Ocak Ayı İçinde

Faaliyet Raporu

Belediyelerde ve Mahalli İdare Birliklerinde Nisan Ayı Sonuna Kadar

İl Özel İdarelerinde Mart Ayı Sonuna Kadar

Mali Durum ve Beklentiler Raporu

Temmuz Ayı İçinde

Yapılan yardımlar

Şubat Ayı Sonuna Kadar

Kamu Hizmetleri Envanteri

2010 Yılı Ocak Ayı Sonuna Kadar

Denetim Sonuçları

 

 

III. İnternette Bulunmaması Gerekenler

Kamu idarelerinin internet sayfalarında dernek ve vakıfların sayfalarına kurulan bağlantılar, ticari ve siyasi reklamlar yer alamaz.

              IV. İnternet Sayfasında Sorumluluk

       İnternet sayfalarında bulunması ve bulunmaması gerekenlerle ilgili sorumluluk üst yönetimindir. Üst yönetici bu sorumluluğu görev dağılımında belirlediği kişiler eliyle yürütecektir. Bu sorumluluğun gereğini kendisi yapmayan ve bununla ilgili görevlendirmeleri de yapmayan üst yöneticilerin idari sorumluluklarının bulunduğu kaçınılmazdır.

V- Sonuç  

Kamu idarelerinde yapılan denetimlerde bu hususlarında yerine getirilip getirilmediği kontrol edilmelidir. Standart denetim ve teftiş programlarına bu hususlar dahil edilmeli ve denetim çek listesinde bu makalede yer alan hususlar mutlak suretle bulunmalı ve üst yöneticinin performans kriterleri arasında yer almalıdır. Kamu yönetiminde mevzuatın gereğini yapan yöneticilerle yapmayan yöneticiler bir ayrıma tabi tutulmalıdır.

 

[1] Daha Geniş Bilgi İçin Bakınız, T.C. Sayıştay Başkanlığı, Performans Denetimi Raporu, e-Devlete Geçişte Kamu Kurumları İnternet Siteleri, Ankara, Haziran 2006. http://www.sayistay.gov.tr/rapor/rapor3.asp?id=64