Loader

BELEDİYELERİN BAZ İSTASYONLARINDAN ELDE EDEBİLECEĞİ GELİRLER

 

Dr. Erkan Karaarslan

 

Baz istasyonu sayıları:

Türkiye’de baz istasyonu sayısı hızla artmaktadır. 2017 sonu itibariye ülkemizde ki Baz istasyonu sayısı 181.972’ye ulaşmıştır. Ülkemizde ki Baz istasyonlarının 2018 haziran sonu illere göre dağılımı aşağıda yer almaktadır.

Baz istasyonu sayısı hergeçen gün artmaya devam etmektedir.

Örneğin Aydın’da şu anda 2197 adet Baz istasyonu bulunmaktadır. Bunlardan 984 adedi Kule şeklindedir ve Kulelerin 313adedi Turkcele aittir ve bunların tüm koordinatları tarafımızdan hesaplanarak bulunmuştur. Ülkemizde ki bütün istasyonların koordinatları özel çalışma ve hesaplamalarla bulunmuş ve tarafımdan bir veri tabanı haline getirilmiştir.

Belediyelerin her bir istasyondan 100.000 TL’yi bulan gelir elde etme imkanı 7256 sayılı Kanunla getirilen düzenlemelerle operatörler lehine affedilmiş belediye aleyhine 18 milyar TL kayıp oluşmuştur.

Belediyelerin Baz İstasyonlarından Elde Edeceği Gelirler:

1- Yer Seçim Belgesi Ücreti: Hali hazırda belediyelerin Baz istasyonlarından elde edeceği gelirlerin başında yer seçim belgesi ücreti gelmektedir. Bu ücreti Büyükşehir olan illerde büyükşehir belediyeleri diğer 51 ilde ise istasyonun bulunduğu belediye elde edecektir.

Bu ücret 2021 yılında KDV dahil 5.068,38 TL.dir. Bugüne kadar örneğin Aydın BŞB’nin 11 milyon TL; Adana BŞB’nin 17,5 milyon TL; Manisa BŞB’nin11 milyon TL yer seçim belgesi geliri elde etmesi gerekirdi.

2012 ve sonrasında kurulan toplam 120.000 adet baz istasyonu için Türkiye’de belediyelere ödenmesi gereken yer seçim belgesi bedeli toplamı 600 milyon TL.dir.

Baz istasyonlarının koordinatlarını tespit edemediği için bu geliri elde edemeyen belediyeler varsa koordinatları kendileri elbette kamu yararı ilkesi çerçevesinde paylaşır ve gelirleri artırmalarına vesile oluruz.

2- İzin Belgesi Bedeli: İlçe belediyeleri 7256 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce  kurulmuş olan baz istasyonları için “İZİN BELGESİ” Bedeli tahsil ederek bunları ruhsatlandırılması gerekmektedir.

İzin Belgesi Bedelinin her bölgede değişmekle birlikte ortalama 2.000 TL civarında tuttuğunu varsayarsak Türkiye’de ilçe belediyelerinin alacağı izin belgesi bedeli toplam 360 milyon TL.dir.

Baz istasyonu koordinatlarını bilmeyenler, harç için gerekli bilgileri oluşturamayanlar ve harcı hesap edemeyenler için bunun hesap edilip alınmasına dair tüm bilgilerin tarafımızda bulunduğu ve bu bilgilerinde idarelerle paylaşılabileceği bilgisini sanırım tekrar etmeme gerek bulunmamaktadır.

3- Bina İnşaat Harcı ve Yapı Kullanma Bedeli Harcı: 7256 sayılı Kanunun yürürlüğe konulmasından sonra yapılacak olan baz istasyonlarının ruhsatlandırılması için idarelere bina inşaat harcı ve yapı kullanma bedeli ödenmesi gerekmektedir.

4- Elektronik Haberleşme Ekipman Ücretleri: Belediyeler önce bir Estetik Kurulu oluşturmak, sonra bu kurul tarafından ilkeleri konulmak ve sonra da Elektronik Haberleşme Ekipmanlarını ücrete bağlayıp tarifeye çevirmek suretiyle baz istasyonlarından ücret geliri elde edebilecektir. 5- Baz İstasyonu Kira Bedelleri: Belediyelerin mülkiyetinde ya da hüküm ve tasarrufunda bulunan yerlere kurulan baz istasyonları için belediyelere kira bedeli ödenmektedir.

Kanun koyucu bu kira bedellerini 7256 sayılı Kanunla Büyükşehirlerde yer seçim belgesi bedelinin 5 katı diğer illerde 3 katı ile sınırlandırmış olsa da hali hazırda bu üst limitleri, belediye lehine aşıcı çözümlerde mevcuttur.

Tüm istasyonların 1/5’i kamusal alanlarda kurulu olduğuna göre belediyelerin yıllık elde etmesi gereken kira geliri 730 milyon TL.dir.

 

Bu yazımızda Türk Belediyelerinin baz istasyonlarından elde edeceği yaklaşık 1,7 milyar (katrilyon) gelir detayları ile ortaya konulmuştur.

At binenin kılıç kuşananın.