BELEDİYELERDE BÜTÜNCÜL SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET POLİTİKALARI UYGULAMALARI
Dr. Erkan Karaarslan
Primsiz Ödemeler Genel Müdür Vk.
I. GİRİŞ
Ülkemizde yoksulluğun yaygınlığı ve kronikleşmiş olması son yıllarda dikkatleri sürekli olarak sosyal yardımlara çevirmektedir. Ülkemizde gerek kamu sektörü, gerek özel sektör gerekse sivil toplum kurumları ve hane halkları pek çok yöntemle sosyal yardım faaliyetinde bulunmaktadır. Buna karşın, sosyal yardım sisteminin yoksullukla mücadelede etkin olmadığı ve sürekli olarak sorun ürettiği söylenebilir.
Yerel yönetim kuruluşları ve özellikle de belediyeler her yıl artan bir oranda bir çok yolla sosyal yardım ve sosyal hizmet üretmekle birlikte bu yardım ve hizmetler bir bütünlük içinde sunulamamakta, mükerrer sosyal yardımlar verilmekte, ihtiyaç sahibi ve ihtiyaç miktarı tespiti doğru ortaya konulamamakta, bütçede yeterli önceliklendirme yapılamamaktadır.
Bu çerçevede, ortaya bütüncül sosyal yardım ve sosyal hizmet niteliğinde yerelde bir sigortası projesini içerir bir sosyal yardım sosyal hizmet projesi modeli üretilmesi gerekir. Böyle bir proje niteliği itibariyle dünya ölçeğinde, bir barış ve onur projedir.
Bütüncül ve kırılganlıkları da kapsayan, bütüncül sosyal yardım ve sosyal hizmet, projesi ile tüm yoksul aileler farklı yardımlardan ve farklı miktarlarda desteklerden yararlanmak suretiyle yoksulluk sınırlarının üzerinde gelir elde edecek ve artık geleceğe güvenle bakacaktır. Belediye yetki ve görev sahası içindeki tüm hemşehriler içinde yoksulluğu tanıyan hiçbir kimse kalmayacaktır.
II. BELEDİYELERİN SOSYAL YARDIM YAPMA GEREKSİNİMİ
İnsanca yaşam, her vatandaşın en temel hakkıdır. Anayasamıza göre, Yoksulluğu ortadan kaldırmak, devletin temel görev ve sorumlulukları arasındadır. Vatandaşların maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli koşulları hazırlamak sosyal hukuk devletinin öncelikli amacı olmalıdır. Bu nedenle sosyal devlet güçsüzleri, güçlüler karşısında korur. Sosyal devlet, vatandaşlar arasında eşitliği ve bütün toplum için adaleti sağlar. Siyasal ve ekonomik bağımsızlığı korumak için gerekli olan toplumsal denge, güçlü bir sosyal devlet aracılığıyla gerçekleştirilebilir.
Devlet, tüm kurum ve kuruluşları ile bütündür. Belediyeler Devletin hem tamamlayıcı hem de parçasıdır. Bu nedenle sosyal devletin yerelde karşılığı olan sosyal belediyeciliktir. Türkiye’de güçlü bir sosyal devletin inşası sürecinde belediyelerin dışında olduğu bir sistem tasarlanamaz.
Ülkemizde, aşağıda sıralanan ancak bu bölümde detaylarına girilmeyecek olan sorunlar nedeniyle belediyelerin sosyal yardımda bulunmaları ve bunu bütüncül bir model olarak ortaya koymaları gerekmektedir.
Sosyal yardımı zorunlu kılan nedenler;
III. BELEDİYELERİN YAPTIKLARI SOSYAL YARDIMLARDAKİ SORUNLAR
Uygulamada pek çok belediye kendi öncelik ve bütçe imkanları dahilinde sosyal yardım uygulamasına başlamıştır. Bu uygulamalar incelendiğinde, genel olarak aşağıda sıralanan sorunlardan bahsedilebilir;
IV. BELEDİYELERİN SOSYAL YARDIM YAPMASININ HUKUKİ DAYANAĞI
Belediyeler, 5393 sayılı Belediye Kanununa göre sosyal yardım yapabilirler. 5393 Sayılı Kanunun belediyenin görev ve sorumluluklarının sayıldığı 14. Maddesinde, belediyenin sosyal yardım ve hizmetleri yapacağı ya da yaptıracağı hüküm altına alınmıştır. Belediye Kanunu’nun hemşehrilik hukukunu düzenlediği 13. Maddesinde, hemşehrilerin “belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.” hükmü yer almaktadır. Belediye giderlerinin sıralandığı 61 maddenin i bendinde, “Dar gelirli, yoksul, muhtaç ve kimsesizler ile engellilere yapılacak sosyal hizmet ve yardımlar.” Denilerek belediyelere sosyal yardım yapma imkanı getirilmiştir.
Belediyeler, 5393 sayılı Kanunun 77. Maddesi uyarınca, “Belediye; sağlık, eğitim, spor, çevre, sosyal hizmet ve yardım, kütüphane, park, trafik ve kültür hizmetleriyle yaşlılara, kadın ve çocuklara, engellilere, yoksul ve düşkünlere yönelik hizmetlerin yapılmasında beldede dayanışma ve katılımı sağlamak, hizmetlerde etkinlik, tasarruf ve verimliliği artırmak amacıyla gönüllü kişilerin katılımına yönelik programlar uygular”.
2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu,nun “Sosyal amaçlı yardımlar” Başlıklı, 103. Maddesi uyarınca, “1. 4109 sayılı Asker Ailelerinden Muhtaç Olanlara Yardım Hakkındaki Kanunun 4 üncü maddesinin (a) bendi ile belediye meclislerine verilmiş bulunan zam yetkisi, yüzde 10 oranında olmak üzere bu Kanunun yalnız Meslek Vergisine ilişkin madde hükümlerine uygulanır.
2. Eğlence Vergisi hasılatının yüzde 10'u, bulunan yerlerde darülaceze ve benzeri kuruluşlar hissesi olarak ayrılıp belediyece sözü geçen müesseselere yüzde 10'u da verem savaşına ayrılıp belediye sınırları içinde Verem Savaş Derneği Teşkilatı varsa yardım olarak bu derneğe verilir.
3. Bu Kanunla sağlanan gelirlerin yüzde 1'i kanunlarla tayin edilen veya belediyelerce tespit edilen sosyal amaçlı kuruluşlara veya hizmetlere tahsis edilir.” denilmektedir.
Ayrıca içsel yönetmeliklerde, stratejik planda bu yardımların yapılmasına imkan kılan hukuki dayanaklar yer almaktadır.
V. BELEDİYELERİN SOSYAL YARDIM YAPMASININ HUKUKİ USULÜ
Belediyeler hem mantık hem hukuk çerçevesinde bir sosyal yardım yapmak zorundadır. Peki Kanunda imkan tanınan bu yardımı, kimlere, hangi koşullarda hangi sürelerde ve hangi belgelerle verecektir Belediyeler. Bu nedenle belediyenin yapacakları yardımları, kimlere hangi koşullarda hangi belgelerle hangi süreyle yardım yapılacağını, yardım yapılmasında amaç ve ilkeleri, yazılım ve personeli, sorumlu birimleri belirleyen bir sosyal yardım yönetmeliğine ihtiyaç vardır. Uygulamada nesnellik bu Yönetmelikle sağlanmaktadır.
Belediyeler “Mevzuat Hazırlama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik” hükümlerini dikkate alarak bir Yönetmelik taslağı hazırlamalıdır. Bu taslak katılımcı yöntemlerle hazırlanmalıdır. Belediye Sosyal Yardım Yönetmeliği meclise sunulmalı ve meclisin kabulü gerçekleşirse, 6085 sayılı Kanunun 27. Maddesi uyarınca Sayıştayın istişari görüşü alınır. Görüş çerçevesinde Meclis tarafından gerekli revizyonlar yapılır ve Yönetmelik bir yerel gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.
VI. SOSYAL YARDIM MODELLERİ
Belediyeler çerçevesi bir Yönetmelikle çizilmiş olarak, ihtiyaç sahiplerine ayni ve nakdi sosyal yardım yapabilirler. Bunlardan sadece birini yapabildikleri gibi her ikisini de birlikte yapabilirler. Ayni ve nakdi yardımları kişilerin durumlarına göre bir defalık, geçici bir süre ya da sürekli yapabilirler. Sürekli bir nakdi yardım metodu benimsenmiş olduğu durumlarda aslında bir nevi kişilere sosyal güvence sağlanmış demektir. Sürekli nakdi yardımlarla, çağdaş bir sosyal güvenlik sistemi ve sosyal koruma ağı geliştirilebilir. Böylece inanç ve köken ayrımı gözetmeksizin, her vatandaş her türlü dışlanmışlıktan korunur ve yoksulluk ortadan kalkmış olur.
Ayni ve nakdi sosyal yardımlarla birlikte, aşağıda sıralanan alternatif sosyal yardım modellerinin bazılarının devreye alınması ile birlikte sosyal yardımlarda çok etkili bir yerel yönetim modeli oluşturulabilmiş demektir.
Hangi sosyal yardım modeli belirlenmiş olursa olsun öncelikle hedef kitlenin belirlenmesi, kapsam dahilindeki bölgede mevcut durumun yoksulluk envanterleri gibi yöntemlerle ortaya konulması, kırılganlık ve engellilik durumlarının haritalandırılması, sosyal yardım süreçlerinin çıkartılması ve iyileştirilmesi, iyi çalışan bir yazılımın ortaya konulması, stratejik plan ve performans programında öngörülmesi ve hedeflenen performans göstergesine ulaşılıp ulaşılmadığının raporlanması gerekmektedir.
VII. NAKDİ SOSYAL YARDIM YAPILMASI
Sürekli bir nakdi sosyal yardım yapılmasında temel ilkeler aşağıdaki gibi olmalıdır,
Sürekli bir nakdi sosyal yardım uygulaması, sosyal sigorta programlarından yararlanamayan, sosyal sigorta programlarından yararlanmakla birlikte, yoksulluk eşiğinin altında geliri olan tüm vatandaşları kapsamalıdır. Ailenin yoksulluğu göz önüne alınacak, ailede çocuk, engelli, yaşlı üyelerin bulunması, aile reisinin işsiz olması, aile üyelerinin sayısı, ailenin yetişkin sayısının (anne-baba) tek olması verilecek yardım miktarını etkilemelidir.
Sürekli bir nakdi sosyal yardım uygulaması, temel öncelikleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
İlgili sosyal yardım görevlileri, sosyal desteklere ilişkin bir yönetim bilgi sistemi geliştirmelidir. Bu sistemden elde edilen veriler çerçevesinde gelir testi ve gerekli ek koşullar saptanmalıdır.
Sürekli bir nakdi sosyal yardım miktarı aşağıdaki formül ile belirlenmelidir.
Sürekli nakdi sosyal yardım miktarı= Yetişkin Desteği + [Çocuk Desteği + Çocuk Eğitim Desteği] + Sosyal Uyum Desteği + Yaşlı Desteği + Engelli Desteği + Sağlık Desteği
VIII. BELEDİYELERDE SOSYAL YARDIM SİSTEMİ OLUŞTURULMASI İŞ PLANI
Belediyelerde yukarıda detayları açıklanan bütüncül bir sosyal yardım ve sosyal hizmet kurulması hayati önemdedir. Bu bir dünya projesidir. Sıfır yoksulluk hedefine göre şekillendirilebilecek böyle bir projeyi hayata geçirmenin aşamaları aşağıda bir model olarak sunulmaktadır.
BÜTÜNCÜL SOSYAL YARDIM VE SOSYAL HİZMET SİSTEMİ KURULMASI |
A. Sosyal Yardım ve Hizmet Uygulamalarının Değerlendirilmesi |
A1. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Çalışma Yönteminin Belirlenmesi |
A2. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Çalışma Grubunun Görevlendirilmesi |
A3. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Yönetim Sistemi Takviminin Belirlenmesi |
A4. SYS Eğitim ve Metodolijisinin Belirlenmesi |
A5. İlke ve Standartlarının Belirlenmesi |
B. Kurumsal Yapının Değerlendirilmesi |
C. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Konularında Eğitim Desteği Sağlanması |
C1. Eğitim Materyallerinin ve Çalışma Kitapçığının Dağıtılması |
C2. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Çalışma Grubu Eğitimi |
C3. Yöneticilere Yönelik Farkındalık Eğitimi |
D. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmet Mevzuat Taslaklarının Oluşturulması |
E. Sistem Tasarımının Yapılması |
E1. Yoksulluk Envanterinin Oluşturulması |
E2. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetlerde Mevzuat Analizine Dayalı Olarak Süreç ve Prosedürleri Belirlenmesi |
E3. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetler Yazılımın Tamamlanması |
E4. Kurumsal Yapının Geliştirilmesi |
E5. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetlerde Verimlilik ve Kalite Kontrolünün Yapılması |
E6. Sosyal Yardım ve Sosyal Hizmetlerin Etki Analizinin Yapılması |
F. Tanıtım Çalışmalarının Yapılması |