* İller ve Belediyeler Dergisi Kasım 2008 Sayısında Yayımlanmıştır.
ACİL SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMU KONULU BAŞBAKANLIK GENELGESİ İLE BELEDİYELERE GETİRİLEN YÜKÜMLÜLÜKLER
Erkan KARAARSLAN
Maliye Bakanlığı
Muhasebat Başkontrolörü
Son yıllarda, acil olarak hastanelere başvuran hastaların, herhangi bir sosyal güvencelerinin olmaması gerekçe gösterilerek tedavi edilmediği ve bunun sonucunda, toplum vicdanını da sarsan sonuçlar ortaya çıktığı, uygulamalar sıklıkla görülmektedir.
Bu tür ciddi sorunların medyaya da yansıması neticesinde, Başbakanlık konuya el atarak meseleyi çözüme kavuşturmak amacıyla bir Genelgeyi[1] yürürlüğe koymuştur. Bu çalışmada söz konusu Genelge tüm yönleriyle ele alınarak açıklanacaktır.
I.GENEL OLARAK
Anayasanın 17. Maddesine göre herkes yaşama, maddi ve manevi varlığını koruma ve geliştirme hakkına sahiptir. Anayasanın 56. Maddesine göre de Devlet, herkesin hayatını beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamakla görevlidir.
Bilindiği üzere, acil tıbbi müdahale gerektiren durumlarda, hastanın uygun tedavisinin yapılabileceği sağlık kuruluşuna en hızlı şekilde ulaştırılması ve gereken müdahalenin zamanında yapılması hayati önem taşır. Bu sebeple, acil tıbbi müdahaleyi gerektiren durumlarda hastanın uygun bir sağlık kuruluşuna gecikmeksizin ulaştırılması ve hastanın getirildiği sağlık kuruluşunca da, gereken acil müdahalelerin öncelikle ve ön şartsız olarak yapılması insanî bir görev olduğu gibi hukukun da gereğidir.
Genelgeye göre, acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü bulunan sağlık kuruluşları, acil vakaları hastanın sağlık güvencesi olup olmadığına veya ödeme gücü bulunup bulunmadığına bakmaksızın kabul edecek ve gerekli tıbbi müdahaleyi kayıtsız-şartsız ve gecikmeksizin yapacaktır. Hiçbir sağlık kuruluşu acil olarak gelen hastalara yeterli personeli veya donanımı olmadığı, ilgili birimi veya boş yatağı bulunmadığı, hastanın sağlık güvencesi olmadığı ve benzeri sebepler ile gerekli acil tıbbi müdahaleyi yapmaktan kaçınmayacaktır.
II. ACİL VAKALARDA TEDAVİ HİZMET BEDELİNİN ÖDENMESİ
Acil vakalarda acil sağlık hizmetinden yararlananlardan sosyal güvencesi bulunan kişilerin tedavilerine ilişkin hizmet bedeli ilgili sosyal güvenlik kurumundan tahsil edilecek ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 73 üncü maddesinin yedinci fıkrası gereğince hastadan ayrıca ücret farkı kesinlikle talep edilmeyecektir
Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişilerden ödeme gücü bulunanlar, tedavi hizmet bedelini kendileri ödeyecektir. Ancak ödeme gücünün bulunup bulunmaması konusu hasta ve yakınlarının beyanına tabidir. Kişiler bu konuda kesinlikle zorlanamaz.
Herhangi bir sağlık güvencesi olmayan kişilerden ödeme gücü bulunmayanların acil sağlık hizmeti bedeli kendilerinden talep edilmeyecektir.
Ödeme gücü bulunmayanlar için yapılan tedavilere ilişkin hizmet bedeli, tedaviyi sağlayan hastaneler itibariyle, aşağıda gösterilen kamu idarelerinden talep edilecektir.
III- BELEDİYELERCE YAPILACAK İŞLEMLER
Söz konusu Başbakanlık Genelgesi ile belediyelere bazı yükümlülükler getirilmiştir. Buna göre, Belediye sınırları dahilinde yer alan özel hastanelerden acil sağlık hizmeti alan kişilerin herhangi bir sosyal güvencesi ve ödeme gücü yoksa tedavi bedeli hastanenin talep etmesi halinde Belediye tarafından karşılanacaktır.
Belediyelerin bu ödemeleri yaparken dikkat etmeleri gereken hususlar şunlardır;
[1] 26 Haziran 2008 tarih ve 26918 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Acil Hizmetlerin Sunumu” Başlıklı 2008/13 Sıra Numaralı Başbakanlık Genelgesi