Loader

Kamuya ait gelirlerin toplanması, faaliyetlerin yürütülmesi için gerekli harcamaların yapılması, kamuya ait varlık ve borçlar ile diğer kamu yükümlülüklerinin yönetilmesi anlamına gelen “Kamu Mali Yönetimi” bir ülke için vazgeçilemez unsurlardan birisi olarak günümüzde karşımıza çıkmaktadır.

Kamu mali yönetimi, Devletin yönetim tarzının çerçevesini çizen kurum ve kurallar dizisinin en önemli halkasıdır. Kamu mali yönetim sisteminin yerine getirdiği başlıca siyasi işlev Devletin hesap verme sorumluluğudur.

Mali yönetim bütçeleme, muhasebe, nakit yönetimi, mal yönetimi, iç kontrol mekanizmaları ve denetim öğelerinden oluşur. Gerek literatürde ve gerekse uygulamada, bu faaliyetlerden bütçelemeye aşırı önem verildiğini, diğerlerinin ise yeterince önemsenmediğini görmekteyiz. Halbuki mali yönetimin öğelerinin tümü gereği gibi işletilmedikçe, hesap verme yükümlülüğü de tam olarak yerine getirilemez.

Kamu mali yönetiminin önemli kısımlarından birisini oluşturan, mal yönetimi 5018 sayılı Kanunun Üçüncü Kısmında 44. madde ila 48. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Mal yönetimi, temelde taşınır ve taşınmaz malları kapsar ve mal yönetimi bazı diğer ikincil mevzuatlarla birlikte Taşınır Mal Yönetmeliği 1 ile Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik 2 ile düzenlenmiştir.

Taşınır Mal Yönetmeliği Kitabı iki ana bölümden oluşuyor. Birinci bölümde Taşınır Mal Yönetmeliği mevzuatı, Yönetmelik, Tebliğ, Genel Yazı, Özel Yazı ve Yargı Kararları şeklinde mevzuatı derli toplu bir şekilde ortaya konuluyor. Tüm okurların internet sayfalarından da rahatlıkla edinebileceği bu bölümün tek avantajı, yürürlükteki mevzuat, kronolojik ve anlamlı bir sıralamayla derli toplu sunuluyor olması.İkinci bölümde ise Taşınır Mal Yönetmeliğinin madde madde açıklanması yerine 6 önemli ve sorun oluşturan konuyu ele almayı tercih ettik. Bu konular, Maddi duran varlıkların ve taşınırların muhasebeleştirilmesi; Taşınır Mal Yönetmeliğine göre yetkililer, görevliler ve bunların sorumlulukları; Taşınır Mal Yönetmeliğine göre hurdaya ayırma işlemleri; Taşınır mal bağış ve yardımı; Dönem sonunda yapılacak taşınır işlemleridir. Bu konular, sorun çözümüne yönelik çalışmalar şeklinde, detaylı olarak ele alınmıştır.

Bu kitabın, taşınır kayıt ve kontrol yetkilileri ile mali hizmetler birimi çalışanlarına faydalı olması dileğiyle.