Mali hukuk, devletin tüm gelir, gider ve borçlarını hukuki açıdan ele alarak inceleyen hukuk dalıdır. Çoğunluğunu, mali kanunların oluşturduğu mali mevzuattan oluşur. Ülkemizde mali hukuk çoğunlukla vergi hukuku ile eş anlamlı kullanılmaktadır. Oysa mali hukukun, vergi hukukunun yanı sıra harcama hukuku ve borçlanma hukuku şeklinde iki alt dalı daha vardır. Vergi hukuku ile ilgili çok sayıda çalışmaya rastlamak mümkünken, harcama hukuku ile ilgili çalışma yok denilecek kadar azdır.
Harcama hukukunun ayrılmaz bir parçasını bütçe hukuku oluşturmaktadır. Kamu Harcama Hukuku’nun 2. Cildi devamı olma özelliklerini de gösteren Bütçe Hukuku kitabımız Kamu Harcama Hukukundan bu yana 10 yıllık hayalimdi. Bunu başarmanın inanılmaz bir mutluluğunu yaşıyorum.
Bütçe hukuku kitabımı üç ana başlıkta toparladım. Kitabın ilk bölümü giriş niteliğindedir. 2. Bölüm Bütçe Hazırlığı, 3. Bölüm Bütçe Uygulamasıdır. Kitabın ekinde ise Analitik Bütçe Rehberi yer almaktadır.
Bütçe hukuku ile ilgili bir çalışma yapılması oldukça zordur aslında insanlar bütçe sürecinde hayalleri ile bağlıdır sadece bu nedenle çalışmalarda önemli olması doğaldır. İnsanları geçen yıllar, kitapları da yeni baskıları olgunlaştırır. Bu açıdan bir ilk olan bu çalışmadaki olası eksiklikler için okurlarımın mesleki hoşgörüsüne sığınıyorum.
Üniversitedeki öğrencilik yıllarımdan buyana, hep karşılıksız desteğini gördüğüm ve bu kitabın ilk yazım sürecinde beni yönlendiren ve cesaretlendiren değerli hocam Sn. Prof. Dr. Şükrü KIZILOT’a sonsuz şükranlarımı sunuyor kitabımı biran önce sağlığına kavuşması temennisiyle kendisine armağan ediyorum.